2012 m. lapkričio 20 d., antradienis

RECANI projekto istorija



Viskas prasidėjo nuo užvirusios idėjos atlikti eksperimentą. Įgarsinti filmą ir jo įrašą padaryti sąlyginai tokiu, kokį įsivaizduoju, kaip TV/DVD įrašų studijų chaltūristai turėtų visuomet atlikti.  Neturėdamas nei profesionalios įrangos, nei žinių, juo labiau pažįstamo žmogaus, patariančio kaip įrašus atlikti, eksperimentą paverčiau tikru iššūkiu, kuris dar labiau sudėtingėjo nusprendus visa tai atlikti legaliomis (nemokamomis) programomis. Teko ieškoti pagalbos...
Anime man visada buvo ir bus išskirtine japonų kultūros dalimi, , todėl apsistojau ties ta mintimi, kad įrašą padarysiu ypač mažai dėmesio Lietuvoje rodomam audiovizualiniam menui. Patarimų nusprendžiau ieškoti pas jau sėkmingai tai darančius žmones.
Šioje srityje man pagelbėjo internetas ir pažintys su vienos iš užsienio fandub grupes nariu (dirbančiu su įrašų kokybės gerinimu). Taip atradau dar vieną Linux šeimos narį, o tiksliau „Dream Studio“ distribucija, kurioje JACK + Ardour  + xJadeo buvo ypač aktualios programos mano eksperimentui. Kas liko?
Liko, atsiradus laisvesniam laikui nuo darbų ir draugų, po truputį, po truputį (su „techniko“ pagalba) pagaliau padaryti tai, ką iš pat pradžių buvau užsibrėžęs. Procesas ilgokas, tačiau rezultatas nustebino ir mano artimųjų ratą. Viskas tuo gal ir būtų pasibaigę, jei ne kolegos patarimas... Patarimas, kuris po truputį eksperimentą pakeitė projektu – RECANI (trump. Record Anime).

Projektas buvo palaikomas dviejų žmonių: įgarsintojo bei techniko (ir mūsų bendraminčių). Aš tik atlikdavau  įrašą/dubliažą, ji persiųsdavau montuotojui, kuris jau pasirūpindavo POSTprodukcijos kokybe, bei relyzu. Su laiku įgavau žinių ir patirties garso montažui atlikti savarankiškai. Todėl dabar visapusiškai viskuo atsakingas lieku aš, Maspo. Na, relyzavimą į bet kokius trakerius, vis dar palieku technikui.

Kadangi nemažas būrys subtitruotojų jau pralaužė ledus Lietuvoje atlikdami gana kokybiškus vertimus, RECANI pagrindinė filosofija ir tikslas yra būti ne komanda, o socialiniu reiškiniu virstančiu projektu, veikiančiu bendradarbiavimo ir savitarpio supratimo principais, siekiant suburti kolaboracijai savo laisvą laiką aukojančius žmones, kurie bendrai vainikuotų sekinanti tekstų vertėju, redaktorių (tai – ypač atsakinga pareiga), įgarsintojų triūsą mėgstamam ANIME menui ir jo gerbėjams.

Prisiglausti po kokybiškos anime sparnu gali visi norintys, nesvarbu nei amžius, nei lytis. Svarbiausia noras kažko išmokti ir pabaigti tai, ką pradedi. O jei ir neatsiras svajojančių, vis tiek padėkosiu Tau, tautieti, kuris aptari šį projektą su draugais; kuris pakeverzoji kur nors gerą ar blogą komentarą; arba kuris mėgaujasi tik peržiūra... Dėkoju, nes tu esi RECANI istorijos dalis...



Logotipo simbolika: Trispalvė; žalia Lietuvos kalva;  raudonas taškas REC simbolis arba tekančios saulės interpretacija. 

 Labai dėkoju Mariui (Maspo) nuo nuoseklią istoriją. Jei susidomėjote, tinklaraščio apačioje galite rasti nuorodą į RECANI facebook puslapį. Ten, kaip ir po šiuo straipsniu, galite pakomentuoti ir užduoti klausimų, tad nesivaržykite ir laukite kitų straipsnių, kur pristatysiu ir kitas Lietuvoje anime populiarinančias, juos verčiančias bei įgarsinančias grupes!
Iki kito karto! :3

1 komentaras: